Home / Actueel / Italiaans Concert in Zaal der Kunsten

Italiaans Concert in Zaal der Kunsten

Een kwart eeuw Woerdens Kamerkoor! Dat valt er dit jaar, 2011, te vieren.

Particulier initiatief leidde halverwege de jaren ‘80 tot de oprichting van dit eerste en enige kamerkoor in de geschiedenis van Woerden en al snel werden onder leiding van de eerste dirigent Rigt Damman concerten gegeven. Op het programma stonden naast vele kleinere werken ook grote oratoria als Händels Messiah, Mozarts Requiem en Bachs Johannes Passion.

Het koor heeft een standaardbezetting van 24 leden en kan als het programma dat vereist een beroep doen op versterkingen. Willem Blonk, die begin 2005 aantrad, is de tweede dirigent in de geschiedenis van het koor en kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Voor de koorleden heeft dit feestjaar vier hoogtepunten: het komende concert op 2 april in Woerden, een concertreis naar Toscane begin mei, medewerking aan een galaconcert in de Utrechtse Domkerk op 4 juni en tot slot een groot concert met orkest en solisten op 19 november in de Petruskerk in Woerden.

Op zaterdagavond 2 april neemt het koor u graag mee naar Italië. Het houdt het levendige programma dat daar in Florence en Arezzo uitgevoerd wordt in de historische sfeer van het Kasteel voor u ten doop.

In de tijd van de Renaissance was er al een levendig grensverkeer tussen Nederland en Italië. Teksten van Petrarca en Tasso werden, al of niet vertaald, door Nederlandse componisten op muziek gezet.
Er waren ook al schilders die zich op Italië oriënteerden: de zogeheten Italienisanten. Een bekend voorbeeld is de Woerdenaar Herman van Swanevelt. Het eerste werk in het Italiaans dat het koor zingt, Monteverdi’s Ecco mormorar l’onde, sluit helemaal aan bij het grootse schilderij dat van hem in het Woerdense Gemeentemuseum hangt.

Natuurlijk stelt het koor zich ten doel veel Nederlandse muziek in Italië te laten horen. Werken van Sweelinck, Schuyt, Schoonhoven en Badings staan op het programma.
Een uitstapje over de de Duitse grens wordt gemaakt met natuur- en liefdesliederen van Mendelssohn en Distler.

Op het programma is ook ruimte voor samenzang met het koor. Hierbij zal het wellicht allerbekendste Italiaanse lied voor Nederlanders niet onbreken: Va pensiero, ofwel het Slavenkoor van Verdi.

Bij de entreeprijs van € 10 is een drankje en een hapje op Italiaanse leest inbegrepen en in verband daarmee is reserveren ditmaal dringend gewenst. Dat kunt u doen via de website: www.woerdenskamerkoor.nl, via info@woerdenskamerkoor.nl of tel. 0348 419656. De zaal der Kunsten vindt u boven in het oude Kasteel, op de zesde verdieping. Een moderne lift brengt u daar zonder problemen – hartelijk welkom!

Bekijk ook

Website WoerdenWijzer vernieuwd

Wie digitaal zoekt naar ondersteuning bij een vraag over zorg, gezin, werk en inkomen in ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.